e-Gora
Naš spletni časopis

 

Domov
Novejše
Info
Prijava

e-Gora, št. 4, 2020


Kazalo

tabela 1   tabela 3   tabela 4  

 

 

 

 E-Gora
Copyright ©2006 FranceS
10033

Passo Falzarego: ferata Kaiserjägersteig na Lagazuoi in sprehod na Nuvolau
Zgodovinska ferata v Dolomitih na meji Južne Tirolske
France Sevšek
Lagazuoi nad Passo Falzarego
Lagazuoi nad Passo Falzarego


Sredi avgusta 2019 sva se pripeljala v Cortino d’Ampezzo. Nameravala sva tu ostati nekaj dni in si pobliže obledati okoliške Dolomite. Z avtom sva se počasi prebijala skozi prebljudene ulice in kmalu ugotovila, da naju taka oblika množičnega turizma ne zanima. Zato sva se zapeljala na prelaz Falzarego.

Tudi tu je bilo veliko ljudi in s težavo sva našla parkirni prostor pred trgovinico in barom na prelazu. Vprašam lastnika, če lahko na tem parkirišču prespiva v avtu. "Lahko," pravi "to parkirišče je privatno in jaz lahko dovolim, komur hočem". Šele kasneje sva opazila, da so bili na vseh javnih parkiriščih znaki, ki so prepovedovali parkiranje bivalnikom. Videti je, da so ti znaki nekakšna lokalna folklora, saj so se zvečer vsa ta parkirišča ne glede na prepovedi napolnila z bivalniki. V trgovinici sva nakupila zemljevide in se nato sprehodila po bližnji okolici ter kovala načrte za naslednje ture. Drugo jutro sva se odpravila na vrh Lagazuoi po obnovljeni avstrijski ferati, ki se je izkazala za zelo enostavno in zasluži oznako ferata predvsem zaradi svoje opremljenosti. V dveh urah sva prišla na vrh. Tam naju je presenetila množica turistov, ki so drenjali okoli križa in kljub megli občudovali okolico. Seveda, na ta vrh se je s prelaza Falzarego mogoče pripeljati z žičnico. Na hitro sva se razgledala po okolici in se odpravila mimo postaje žičnice proti vzhodnemu vrhu Lagazuoi. Tu sva našla nekakšna neugledna lesena vratca, skozi katera sva prišla v rov, ki so ga med prvo vojno Italijani izkopali iz doline pod avstrijske obrambne položaje. S čelkama sva po njem sestopila do izhodišča.Kažipot za Kaiserjägersteig na vrhu Lagazuoi
Kažipot za Kaiserjägersteig na vrhu Lagazuoi

Kaiserjägersteig je klasična ferata , ki jo je avstrijska vojska zgradila s prelaza Falzarego v Dolomitih. Vodi po zahodni, nekdaj avstrijski strani na 2780 metrov visok vrh Lagazuoi. Je dobro obnovljena in sorazmerno enostavna, saj ne presega težavnosti B. Celo viseči most je baje rekonstrukcija originalnega avstrijskega. Za vzpon potrebujemo dobri dve uri in približno 45 minut dostopa do začetka ferate. Celotne višinske razlike je kar 647 metrov.

Ob njej vidimo ostanke avstrijskih vojaških položajev na nekdanji meji in med vzpenjanjem dobimo občutek o vsem nesmislu tedanjega bojevanja. Po nekaj letih obrambe, velikem številu žrtev, trpljenju v snegu, dežju, mrazu in med občasnimi nasprotnikovimi izstrelki je po koncu vojne Italija podobno kot našo Primorsko, dobila celotno Južno Tirolsko,

Na vrhu naju preseneti množica turistov, ki so se tja pripeljali z žičnico in občudujejo, tako kot midva, res lep razgled na okoliške Dolomite.

Začetek nekdanje vojaške poti Kaiserjägersteig
Začetek nekdanje vojaške poti Kaiserjägersteig
Telovadba ostaja preprosta
Telovadba ostaja preprosta

Viseči most je baje obnovljen po nekdanjem vzorcu
Viseči most je baje obnovljen po nekdanjem vzorcuSestop skozi italijanski predor skozi Punta Berrino
Sestop skozi italijanski predor skozi Punta Berrino

Italijani so bili dobri gradbeniki. Podobno kot pri nas na Batognici, so tudi tu v goro izvrtali rov pod avstrijskimi položaji. Njihov glavni namen naj bi bil spraviti dovolj eksploziva pod vrh gore in z mogočno eksplozijo pregnati avstrijsko vojsko z vrha. Ta rov je na srečo ostal nedotaknjen in poteka na nasprotni strani hriba skozi Punta Berrino, ki je vzhodni vrh Piccolo Lagazuoi. Po tem rovu je danes mogoče sestopiti (ali pa se vzpeti) in je večinoma zavarovan z jeklenico. Med sestopom srečamo več stranskih rovov, večinoma tudi ne namenoma, saj je orientacija v tunelu težavna in so označbe precej skope. Za to pot potrebujemo svetilko in v slabi uri smo lahko že nazaj na prelazu Falzarego. Vsekakor pa ta sestop bolj spominja na jamarstvo, kot pa na feratiranje.Ponoči in še del dopoldneva je deževalo, zato sva se naslednji dan odločila za sprehajalno turo. Ko je dež prenehal sva se po stezi odpravila jugovzhodno od prelaza proti Forc. Gallina, kjer je koča Averau in tudi postaja žičnice iz sosednje doline. A se nisva tu ustavila, saj je najin pogled pritegnila koča na sosednjem vrhu Nuvolao. Odločitev ni bila težka: seveda je bilo treba do nje. Vreme se je med tem izboljšalo in razgledi na Dolomite s tega vrha so bili res enkratni. Sestopila sva proti impozantnim Petim stolpom (Cinque Torri) in nato levo do ceste ter po stezi do parkirišča na sedlu Falzarego. Na koncu se je izkazalo, da sva kljub slabim jutranjim obetom naredila prav lepo in zanimivo turo, za katero sva porabila skoraj pet ur.


S poti proti sedlu Gallina zagledava vrh s kočo Nuvolao
S poti proti sedlu Gallina zagledava vrh s kočo Nuvolao
Forc. Gallina z žičnico in kočo pod vrhom Averau
Forc. Gallina z žičnico in kočo pod vrhom Averau


Pogled proti severu: M. Averau s kipom, ki ga je avtor izdelal v spomin na svoj osemstoti vzpon na Nuvolao
Pogled proti severu: M. Averau s kipom, ki ga je avtor izdelal v spomin na svoj osemstoti vzpon na Nuvolao
Pet stolpov
Pet stolpov


Na Passo Falzarego sva bila od 19. do 22. 8. 2019, Darja in France


France


Prispevek objavljen: četrtek 11.junij 2020 -08:35
Zadnji popravek: ponedeljek 15.junij 2020 - 15:23

Komentarji
 

***pico
44.221.70.232
198680 (109904,34539,54237)
3231 (1625,670,936)