e-Gora
Naš spletni časopis

 

Domov
Novejše
Info
Prijava

e-Gora, št. 2, 2017


Kazalo

tabela 1   tabela 3   tabela 4  

 

 

 

 E-Gora
Copyright ©2006 FranceS
10017

Smučarski spletni portal Gosak

Andrej Terčelj

Alpinistični smučarji smo v Sloveniji v osemdesetih letih začeli z objavljanjem svojih predvsem prvenstvenih spustov v Alpinističnih novicah, v ponedeljkovi rubriki na športni strani dnevnika Delo
poleg objav in novosti so se v AN objavljali tudi komentarji.
Z leti se je nabralo toliko materiala, da je leta 1987 izšel spisek do tedaj znanih spustov kot priloga Alpinističnih razgledov , ki je bila z ilustracijami in opisi izpiljena leta 1991 v knjižici Strme smučine, avtorjev Andreja Zorčiča in Dejana Ogrinca
primer vsebine Strme smučine
Zime so bile radodarne s snegom, zato smo smučarji dodajali nove in nove prvenstvene smeri, ki so bile leta 1996 posodobljene kot druga priloga Alpinističnih razgledov

primer vsebine Alpinističnih razgledov
Vse smo zbrali alpinistični smučarji v okviru nekdanje Podkomisije za alpinistično smučanje pri Komisiji za alpinizem Planinske zveze Slovenije.
Tako smo leta 1999 želeli v okviru KA prenesti svojo dejavnost in objave na splet. Zgledovali smo se po tujih spletiščih posebej skirando.ch , ki se je leta 1997 preimenoval v camptocamp.org , kjer smo črpali prve navdihe o trenutnih razmerah v zahodnih Alpah. Z idejo se je prvi strinjal Franci Savenc, urednik in oče gorniške dokumentacije planid.org (Gore in ljudje), kasneje www.gore-ljudje.net in jo tudi podprl s svojimi neobjavljenimi zapiski smučarskih aktivnosti. S tako bogato popotnico predhodnikov smo zasnovali podatkovno ogrodje Gosaka. Gostovanje in domeno gosak.net
prvi Gosak logotip (avtor Andrej Kelenc)

smo našli pri podjetju Eranova, kjer se je gostil tudi planid.org.

Poslanstvo in zakaj ime Gosak?
Konec tisočletja so se začeli pojavljati novi turno smučarski priročniki* (1997 Razmere na TK Gora , 1998 Jenčič), saj so bili predhodni avtorjev M.Črnivca in C.Pračka razprodani in že dobro opisani. Turni smučarji so postajali vse številčnejši in množičnejši, zato smo Andrej Terčelj, Borut Črnivec in Simon Čopi nove opise in obveščanje želeli ponuditi na Spletu.
začetniki Gosaka(foto Andrej Kelenc)

srce ekipe (foto Andrej Kelenc)

Gosak je nastal z željo, da postane vir informacij za smučarje vseh naklonin in snežnih razmer. Oblikovno nam je svetoval in pomagal Andrej Kelenc.
idejam in zamislim oblikovalca Andreja Kelenca nismo s tehnologijo mogli slediti

Kratica GOSAK je skovanka besed GOrska Smuka Alpinizem in vse uporabne stvari, ki se začno na K (kuloar, kože, kamnodrč, karving, klister, kol ...).
Gosak je prvič vzletel septembra 2002 ko smo v okviru odprtokodnega projekta »Interaktivni spletni portal za gorsko smučanje", a je imel zaradi napadov nemiren in nezanesljiv let. Prvi napad na forum se je zgodil že decembra 2004. Februarja 2003 smo imeli predstavitev širši strokovno smučarski javnosti na TK Gora

zanimanje za Gosaka je bilo veliko(foto Andrej Kelenc)


A ne za dolgo, ker je bil s strani hekerjev večkrat okužen, najbolj septembra 2007, ko je bil sestreljen. Od njega v elektronski obliki ni ostalo niti perje, zgolj ideje in podatki na papirju. Podatke je bilo potrebno restavrirati, kar ni bilo lahko delo a nas je smučarje še tesneje povezalo. Le tako smo se med seboj spoznali, brali drug o drugem in se med seboj spoznali.
Drug pogumen vzlet in selitev na novo strojno opremo pri istem ponudniku je zaradi milih zim in malega števila spustov trajal malo dlje, natačno do konca leta 2008. Varnosti smo posvetili dodatno pozornost, a napadalcev nikoli nismo odvrnili, dokler se nismo odpovedali forumu. Od leta 2009 do januarja 2010 smo imeli celo lasten strežnik na Centosu, ki je zahteval več vzdrževanja in posegov, kot nam je dovoljeval prosti čas. Jaka Ortar je poskrbel za nove vpise, s Simonovo delovno vnemo pa smo restavrirali staro podobo, ki se od začetka praktično ni spremenila do danes. Razen seveda foruma, ki ga danes zaradi stalnih napadov ni več.
najava tretjega vzleta na gosak.dyndns.org

Četrta, zadnja selitev se je zgodila 2012, ko smo postavili stran na gosak.turni-klub-gora.si v obstoječi strukturi in z novimi podatki. To se nam je zdel logičen korak, da je vsa podobna vsebina na enem mestu, zato jo je urednik strani France Sevšek z veseljem podprl.
od leve Savenc prvi, Sevšek sedanji in Mivšek drugi skrbnik Gosak arhiva (foto Andrej Kelenc)

Podatkovna zasnova Gosaka je enostavna in se z leti ni spreminjala
smer1
smer2
Sestavljena iz treh sklopov- smučarskih akterjev, gore in samega spusta. Pri novem spustu je potrebno prvo vnesti podatke o hribu in smeri, šele nato lahko zaključimo z opisom določene ture. Kadar smer ponavljamo, lahko korigiramo predhodne podatke o smeri in dodamo zgolj aktualne razmere.
spust1
spust2
Do danes ima Gosak preko 350 registriranih dopisnikov za opisanih 500 smeri, v katerih je bilo opravljeno preko tisoč tur.
Izmenjava ažurnih informacij o presmučanih smereh in trenutnih razmerah je želja vsakega smučarja. In tako je spletišče TK Gora postalo centralno pribežališče tako turnih kot alpinističnih smučarjev. Tako v Razmerah lahko preberemo aktualne snežne in druge informacije, na Gosaku pa so opisi smeri in druge podrobnosti. Seveda je za izvedbo uspešne ture potrebno ogromno infomacij, ki jih mora smučar črpati na drugih spletiščih s tem pa ima spletišče TK Gora še mnogo prostora za razširitev in razvoj.

*Jenčič Igor turnosmučarski vodnik 1998; Miro Črnivec, Ciril Praček: Turni smuki (2. dop. Izdaja leta 1985)

andrej


Prispevek objavljen: nedelja 12.junij 2016 -11:26
Zadnji popravek: petek 24.junij 2016 - 10:39

Komentarji
 

***pico
34.239.176.54
205287 (114272,34539,56476)
2207 (1203,356,648)