e-Gora
Naš spletni časopis

 

Domov
Novejše
Info
Prijava

e-Gora, št. 2, 2017


Kazalo

tabela 1   tabela 3   tabela 4  

 

 

 

 E-Gora
Copyright ©2006 FranceS
10026

Življenje je gibanje

Boris Milikič

Že Aristotel (4st. p.n.š.) je v svoji študiji narave gibanje postavil na prvo mesto. Sedaj, ko večji del časa presedimo, postaja gibanje vedno bolj aktualno. Tako je tudi prispevek komisije TKG za razvoj namenjen gibanju.Začetki komisije za razvoj segajo v leto 2005, ko so se Aleš, France, Mojca in Anita odpravljali na kolesarjenje v Malezijo. Postavilo se je vprašanje namestnika predsednika, ki ga še ni bilo. Tako je predsednik kluba dal idejo, naj bi bil to predsednik komisije za razvoj, ki ga tudi še ni bilo. Ker sem bil poleg omenjenih edini s Turnega kluba gora (TKG) na Brniku, sem postal začasni predsednik komisije za razvoj TKG, kar sem še danes.


Spletno mesto

Iz iskanja v whois bazi podatkov o registraciji domenskih imen za domeno turni-klub-gora.si se izpiše, da je bila domena prvič registrirana 2. oktobra 2002. Tako praznujemo poleg 20. obletnice kluba tudi 15. obletnico domene.
domain: turni-klub-gora.si
registrar: Hehe d.o.o.
registrar-url: http://www.hehe.si/
nameserver: ns1.hehe.si (91.185.207.162,2a02:840:1:1000::162)
nameserver: roznik.turni-klub-gora.si (86.61.76.239)
registrant: G42059
status: ok
created: 2002-10-04
expire: 2025-06-06
source: ARNES
Čeprav je spletna ocena “pagerank” (po soustanovitelju Googla: Larry Page) za spletno mesto http://razmere.turni-klub-gora.si samo 2, kotira poddomena razmere.turni-klub-gora.si v googlovem iskalniku izredno visoko. Med približno 360.000 rezultati iskanja za ključno besedo trenutne razmere je na 3. ali 4. mestu.
Čeprav strani na http://razmere.turni-klub-gora.si niso videti posebej optimizirane za iskalnike, je za iskalnik pomembna tako ključna beseda razmere v domeni kot tudi dolgotrajnost in starost domene1. Predvsem pa Google ocenjuje vsebino in koristnost vsebine za uporabnike spleta oz. Google iskalnika. Seveda pa zanimive vsebine brez vpisovalcev, tako rednih kot tudi manj rednih, ne bi bilo.
Vseh opisov v letih od 1.1.2013 do 1.10.2016 je bilo 3524. V spodnjem diagramu je prikazano samo število opisov avtorjev z več kot 35 opisi v navedenem obdobju.Zgornji diagram in tabela v zaključku služita za kasnejšo primerjavo s sodobnimi trendi glede pomembnosti vsakodnevnega gibanja.
Število opisov se spreminja glede na snežne razmere, ki so povzete od ARSO.
Zima 2012/13 je bila v večjem delu države toplejša kot običajno (večina odklonov je bila med 0 in 1°C) in je bila skoraj povsod bolj mokra kot v dolgoletnem povprečju. Leta 2013 je snežilo povsod po Sloveniji, tudi na obali. Padavine so bile pogoste in obilne, dolgoletno povprečje je bilo z redkimi izjemami preseženo do 2,5-krat toliko padavin kot običajno. Snežna odeja je tla prekrivala nadpovprečno dolgo, ni bila rekordno debela (2).
Zima 2014/15 je bila toplejša kot v dolgoletnem povprečju, v večini krajev je bilo dolgoletno povprečje preseženo za 2° do 3° C. V visokogorju Julijskih Alp pa je odklon ostal pod 1° C. Pomlad 2015 je bila nadpovprečno topla, k temu so nekoliko več prispevali nadpovprečno topli popoldnevi kot pa nadpovprečno topla jutra (3).
V 2015/16 je povprečna zimska temperatura vsaj za 1° C presegla dolgoletno povprečje. Na Kredarici je bila povprečna temperatura zraka −4,0° C, kar je 3,2° C nad dolgoletnim povprečjem in druga najvišja vrednost. Snežna odeja je v zimi 2015/16 obležala manj dni kot v dolgoletnem povprečju. V Ratečah pozimi sneg praviloma prekriva tla skoraj vse dni; tokrat je ležal le 44 dni (4).O gibanju je pisal že Aristotel v svojem delu Fizika. Z gibanjem Aristotel (384-322 pred našim štetjem) razume kakršno koli spremembo. V svojem delu Physics, Aristotel definira gibanje kot “aktualnost potencialnega” (Phys. 201B5).
Vprašanje je, ali se njegova razprava v "Physics" nanaša na gibanje kot proces ali na stanje (5). Iz tega sledi retorično vprašanje je: Ali je turno smučanje proces ali stanje?

Današnja definicija gibanja človeka se koncentrira na fizično dejavnost posameznika.

1. Fizična dejavnost
Fizična dejavnost je opredeljena kot vsako telesno gibanje, ki ga proizvajajo skeletne mišice, kar povzroči porabo energije. Fizično dejavnost v vsakdanjem življenju se lahko razvrsti v poklicne, športne, kondicijske, gospodinjske ali druge dejavnosti.
2. Fizična dejavnost in telesna vadba
Fizična dejavnost je širši izraz, ki zajema vsa telesna gibanja. Vadba je podmnožica fizične dejavnosti, ki je načrtovana, strukturirana in ponavljajoča ter ima kot končni ali vmesni cilj izboljšanje ali vzdrževanje telesne pripravljenosti. Fizična sposobnost je niz atributov, ki so povezani z zdravjem ali spretnostmi.
Če bomo šli na vadbo joge ali pilatesa, da bi izboljšali ravnotežje in skladnost, je ta dejavnost povezana z vadbo, ker je strukturirana in jo veliki meri izvajamo za fitnes in zdravje.
3. Pomen fizične dejavnosti
Biti fizično aktiven je pomembno za ljudi vseh starosti. Fizična dejavnost lahko zmanjša tveganje za več bolezni, kot so koronarna srčna bolezen, diabetes tipa 2, nekatere vrste raka. Prav tako lahko vpliva na zdrave kosti, pomaga ohranjati zdravo telesno težo in tudi izboljšati splošno kakovost življenja.
4. Kaj je fizična nedejavnost
Fizična nedejavnost pomeni zelo nizko raven telesne aktivnosti. Na primer, če v tednu ne porabimo 30 minut za telesno dejavnost, se lahko opredelimo kot fizično neaktivni. Zelo nizka raven telesne aktivnosti lahko poveča naše tveganje za nastanek bolezni, na primer koronarne srčne bolezni, sladkorne bolezni tipa 2, kap in rak. Biti fizično neaktiven lahko vpliva tudi na naše zdravje kosti in sčasoma lahko povzroči večje tveganje za nastanek osteoporoze.
5. Kaj pomeni biti sedentaren?
Biti sedentaren pomeni sediti ali ležati čez dan. Torej, na primer, če imate sedeče delo na delovnem mestu, potem je verjetno, da preživite večji del dneva sede oz. sedentarno. Drugi primeri sedentarnega časa v vsakdanjem življenju so: sedenje na kavču ob gledaju televizije, sedenje pri vožnji z motornimi vozili (v avtomobilu, z vlakom ali avtobusom).
Vemo, da imajo ljudje, ki več časa sedijo v vsakdanjem življenju, večje tveganje za zdravje. In to tudi posamezniki, ki dosegajo ali presegajo priporočila o telesni dejavnosti. Znano je, da je več sedenja povezano z debelostjo in povečano verjetnostjo razvoja sladkorne bolezni tipa 2, kardiovaskularnih bolezni ter nekaterih vrst raka in celo prezgodnje umrljivosti. Zato moramo razmišljati o načinih, kako sedeti manj in biti manj sedeči v vsakdanjem življenju.6. Kaj lahko storimo glede sedentarnosti
Eden od načinov je, da začnemo razmišljati o uporabi alternativnih oblik prevoza. Torej ali lahko aktivni prevoz kot so hoja ali kolesarenje pogosteje uporabimo, namesto da uporabljamo motorni prevoz? Ali lahko prekinemo daljša obdobja sedenja na delovnem mestu in se več gibljemo? Ali bi lahko porabili manj časa za gledanje televizije in več za gibanje?
Eden od najboljših načinov, kako biti bolj aktiven, je najti fizične dejavnosti, v katerih uživamo in jih naredimo del vsakdanjega življenja.
7. Škoda zaradi preveč sedenja?
Po Marc Hamilton-u (Mayo clinic) je sedenje novo kajenje.
Raziskave povezujejo dolgo sedenje s številnimi zdravstvenimi težavami, vključno z debelostjo in metaboličnim sindromom - grozdom stanj, ki vključujejo zvišan krvni tlak, visok krvni sladkor, prekomerno telesno maščobo okoli pasu in nenormalne visoke ravni holesterola. Zdi se, da preveč sedenja povečuje tveganje smrti zaradi bolezni srca in ožilja ter raka6.


8. Stanje v Sloveniji
Glede na Global Observatory for Physical Activity zavzema Slovenija visoko mesto po fizični dejavnosti prebivalcev z 79 % (83 % moških, 75 % žensk, nad 18 let), precej višje od njenih sosed: Avstrije 30 % (nad 15 let) in Italije 67 % (nad 18 let) (7).
9. Prehrana
Športna prehrana se pogosto osredotoča na ogljikove hidrate. Na primer, športniki, ki trenirajo za vzdržljivostna tekmovanja, pojedo več ogljikovih hidratov v dnevih pred tekmovanjem, da bi povečali svojo energijo in zmogljivost. Seveda športna prehrana presega preprosto tisto, kar jeste. Pomembno je tudi, kdaj jeste pred in po vadbi. Če želite maksimirati svojo vadbo, uskladite svoje obroke, prigrizke in pijače.
Za čimbolj zdravo in naravno prehrano sem uporabil primer iz male Azije (vzhodna Turčija, Kavkaz), kjer uporabljajo naravne metode sušenja sadja in je končni proizvod sadna plošča. Danes nekateri to imenujejo tudi sadno usnje. Za to sušenje je bil razvit je tudi sušilec za sušenje sadnega usnja (8).10. Kratka analiza diagrama
Če pogledamo spodnjo tabelo in izpustimo leto 2013 (extremno glede padavin pozimi in spomladi), je opazno da z leti zmanjšujemo aktivnosti.

Poleg tega pa je iz tabele razvidno, da je samo okoli 12 turnih smučarjev, ki jim je turna smuka že navada (~ 2 ture na teden, 4 smučarji presegajo 150 tur, povprečno 3 smučarji v skupini).
Cilj je, da postane fizična dejavnost (še bolje vadba) dnevna doživljenska navada nas vseh - Making physical activity a lifelong habit for you and others(9).

11. Zaključek
20. obletnica TKG je povezana tudi z razvojem interneta, ki je omogočil objave razmer na spletu. Na začetku TKG ni bilo iternetnih iskalnikov, socialnih medijev na internetu, itd. Tako je bilo društvo edini način povezave in izmenjave informacij. Tudi do opreme se je tako lažje prišlo. Je pa internet omogočil popularizacijo turnega smučanja, hitrejši dostop do informacij in predvsem do informacij glede razmer v gorah.
Tudi Google praznuje letos 19. rojstni dan.
Najbolj pogosta iskanja na Google iskalniku, povezana s »turno smučanje« so:
turno smučanje za začetnike
turno smučanje oprema
turno smučanje wikipedija
razmere v gorah danes
razmere v gorah triglav
trenutne razmere na cestah
kamniško sedlo trenutne razmere
arso razmere v gorahReference
1. https://backlinko.com/google-ranking-factors
2. http://www.sos112.si/slo/tdocs/ujma/2014/020.pdf
3. http://www.sos112.si/slo/tdocs/ujma/2016/018-029.pdf
4. https://goo.gl/djj19b
5. https://en.wikipedia.org/wiki/Potentiality_and_actuality
6. https://goo.gl/4AJXkW
7. http://www.globalphysicalactivityobservatory.com/country-cards/
8. https://github.com/bmili/RasPiDry
9. https://www.coursera.org/learn/get-active
boris


Prispevek objavljen: petek 26.januar 2018 -10:12
Zadnji popravek: petek 26.januar 2018 - 10:12

Komentarji
 

***pico
34.239.176.54
205258 (114243,34539,56476)
1804 (1014,328,462)