e-Gora
Naš spletni časopis

 

Domov
Novejše
Info
Prijava

e-Gora, št. 4, 2020


Kazalo

tabela 1   tabela 3   tabela 4  

 

 

 

 E-Gora
Copyright ©2006 FranceS
10031

Konjiška gora: ferata na Skalo, Stolpnik
Sprehod po Konjiški gori, vmes tudi kratka ferata
France Sevšek
Čas razsajanja covid-19 smo izkoristili za spoznavanje domače okolice in manj znanih slovenskih krajev. Z brskanjem po medmrežju sva uspela ugotoviti, da na Konjiški gori obstaja ferata. Tam sem sicer že kolesaril, a da bi bila tam tudi čisto prava, pa čeprav kratka, ferata je bilo nekaj novega, kar si je bilo potrebno pobliže ogledati.

Konjiška gora, kot že ime pove, je dolg hrbet južno od Slovenskih Konjic, ki hkrati tudi zapira Celjsko kotlino. Na njem je več vrhov, najvišji je zahodni, 1012 metrov visoki Stolpnik. Na njem je po pričakovanju tudi razgledni stolp. Proti vzhodu si sledijo še Jelenov vrh (924 m), Tolsti vrh (870 m) in Babič (749 m). Področje je dobro prepreženo z gozdnimi cestami, ki omogočajo veliko različnih kolesarskih možnosti. Kakšnih dvajset metrov prave ferate pa je pod Tolstim vrhom do razglednega skalnega balkona, po pričakovanju imenovanega Skala. Je pa do tja mogoče priti tudi po nezahtevni stezi skozi gozd.

Slovenske Konjice kot središče sveta
Slovenske Konjice kot središče sveta
Pot na Skalo je dobro označena
Pot na Skalo je dobro označena


Tokrat sva se odločila za peš raziskovanje Konjiške gore. Avto sva parkirala na označenem parkirišču v središču Konjic in se odpravila po obnovljeni glavni ulici do cerkve. Tam sva spoznala, da so Slovenske Konjice pravo središče sveta, saj nas kažipot pred cerkvijo poduči, da so v vseh smereh pomembni kraji oddaljeni ravno 100 kilometrov. Ker ne veva kako začeti pot proti Skali, nadaljujeva skozi park ter se na njegovem koncu usmeriva v levo dokler na drevesu ne opaziva puščice in napisa Skala. Izkaže se, da je nadaljnja pot zelo dobro označena. Prav tako pa tudi ugotoviva, da sva izbrala pot, ki se imenuje "strma pot", kar sva tudi brez napisa lahko sama spoznala. Kasneje sva ugotovila, da bolj položna pot na Skalo vodi mimo pokopališča in Starega gradu.

Smerna tabla nas usmeri levo proti ferati
Smerna tabla nas usmeri levo proti ferati
Malo prijetne telovadbe
Malo prijetne telovadbe


Stopi so gosto razporejeni
Stopi so gosto razporejeni
Ferate je kar prehitro konec
Ferate je kar prehitro konec


Po slabi uri vzpona naju kažipot usmeri levo na "zelo zahtevno pot". Pod skalami se feratno opremiva in nadaljujeva ob jeklenici ter nato kakšnih dvajset metrov pretežno po skobah navzgor. Ferata je dobro opremljena in gostota umetnih pomagal poskrbi, da njena težavnost ne preseže ocene C. Po nekaj minutah doseževa razgledno ploščad, s katere se odpira lep pogled na Pohorje, njegovo gričevno predgorje, kraje ob Dravinji ter v oddaljenosti Dravsko polje.

Pogled s Skale proti Pohoju
Pogled s Skale proti Pohoju
Križišče "Pri treh križih"
Križišče "Pri treh križih"


Po nasvetu dveh deklic se odpraviva po desni stezi v smeri Konjic, dokler ne doseževa ceste. Po njej greva levo in kmalu sva na nenavadnem križišči pri "Treh križih". Tu so res trije križi, ki pa so zelo lepo vzdrževani in njihova okolica kaže na veliko vrtnarsko skrb.

Slediva cesti v smeri Stolpnika. Po nekaj minutah naju kažipot usmeri desno proti "Grofovem štantu", od koder je le še pol ure do vrha Stolpnika. Ta del poti je zopet precej strm in v začetku poteka kar po gozdni vlaki. Na Stolpniku zlezeva seveda na razgledni stolp, s katerega s odpira pogled na vse strani.

Ker pričenja po malem deževati pohitiva nazaj do križišča pri "Grofovem štantu". Od tam kažipot levo navzdol obljublja le še eno uro do Konjic. Hodiva po gozdni cesti in nato zavijeva po označeni stezi desno proti Staremu gradu.

Ko sva si ogledala ruševine gradu naju steza zelo hitro pripelje do pokopališča in nato do središča Konjic, kjer naju čaka avto.

Na koncu sva ugotovila, da sva tokrat naredila kar tisoč metrov skupnega vzpona in prehodila skoraj 15 kilometrov razdalje. Bila je prav lepa tura. Kljub vsemu pa sva se na koncu strinjala, da je Konjiška gora le bolj primerna za kolesarjenje kot za pešačenje.

Turo sva naredila 30.5.2020 Darja in France

Stolpnik
Stolpnik
Stari grad nad Slovenskimi Konjicami
Stari grad nad Slovenskimi Konjicami


Pot po Konjiški gori, kot jo prikaže Google Earth
Pot po Konjiški gori, kot jo prikaže Google Earth


GPS podatki

France


Prispevek objavljen: sobota 06.junij 2020 -09:55
Zadnji popravek: sobota 06.junij 2020 - 11:01

Komentarji
 

***pico
34.239.176.54
205278 (114263,34539,56476)
3828 (1830,780,1218)