e-Gora
Naš spletni časopis

 

Domov
Novejše
Info
Prijava

e-Gora, št. 4, 2020


Kazalo

tabela 1   tabela 3   tabela 4  

 

 

 

 E-Gora
Copyright ©2006 FranceS
10034

Plezanje po jezu Silvretta
Nenavadna ferata v Avstriji na meji med Tirolsko in Predarlsko
France Sevšek
Hoches Rad na meji med Tirolsko in Predarlsko s sedla Radsattel
Hoches Rad na meji med Tirolsko in Predarlsko s sedla Radsattel
Visoko kolo nama ni bilo usojeno. V slabem vremenu sva si dodatno otežila pot s plezanjem po grebenu do Radschulter.
Visoko kolo nama ni bilo usojeno. V slabem vremenu sva si dodatno otežila pot s plezanjem po grebenu do Radschulter.V megli in dežju na sedlu Radschulter
V megli in dežju na sedlu Radschulter

Vrh Hoches Rad nad umetnim jezerom Silvretta na meji med Tirolsko in Predarlsko nama tokrat ni bil usojen. S sedla Radschulter sta naju pregnala dež in megla. Do tja pa sva si pot še dodatno otežila s plezanjem po skalnem grebenu. Ko sva se spustila do sedla na južni strani vrha (Radsattel) se je vreme za nekaj časa zjasnilo in pokazal se je vrh.


Ker je vremenska napoved obetala še najlepše vreme v pogorju Silvretta, sva se zapeljala tja. Ustavila sva se na parkirišču na sedlu Bielerehöhe pri umetnem jezeru (Silvretta Stausee) na meji med avstrijskima deželama Tirolsko in Predarlsko. Po vzponu do rame vrha Hoches Rad, od koder naju je pregnala nevihta z meglo, sva si naslednje jutro v miru ogledala še okolico jezu. Kadar se odpravljamo na turo po navadi hitimo in si ne vzamemo dovolj časa za ogled bližnje okolice. To je pogosto velika škoda, saj bi drugače lahko odkrili marsikaj zanimivega. Tokrat sva med sprehodom pred trgovinico na parkirišču opazila napis, da izposojajo feratno opremo. Stvar naju je začela zanimati in sva šla vprašat, če je v bližini res tudi kakšna ferata. Zvedela sva, da je ta kar na jezu. To je zvenelo tako nenavadno, da sva se sprehodila po jezu in šla do njegovega vznožja. In res sva tam srečala vstop v ferato ter levo od nje tudi majhno plezališče. S pomočjo interneta sva nato ugotovila, da so leta 2018 naredili od vznožja jezu do njegovega 60 metrov visokega roba čisto pravo ferato. Ta ni speljana samo enostavno navzgor ampak je dolga 320 metrov in preči skoraj celoten jez, tudi malo gor in dol gre. Vmes so tri kratka prečenja po jeklenicah ter nihajna prečnica. Ferata je narejena tako, da so na steno jezu privijačili prave kamne različnih oblik. Za počitek in razgledovanje pa so v steno namestili tudi dve leseni polički. Uradno naj bi bila njena težavnost A/B. Levo od ferate pa so opremili še štiri plezalne smeri tako, da so na steno jezu privijačili plastične oprimke, podobno kot na umetnih plezalnih stenah.


Sprehajalna pot preko jezu in okoli jezera je priljubljen turističen cilj.
Sprehajalna pot preko jezu in okoli jezera je priljubljen turističen cilj.
Za obiskovalne so naredili celo predore privlačno osvetljene v disko stilu
Za obiskovalne so naredili celo predore privlačno osvetljene v disko stiluZahodni del jezu
Zahodni del jezu
Po jezu je speljana ferata
Po jezu je speljana ferataTo je bilo pa že treba preizkusiti. Po stezi ob jezu sva se vrnila do avta in bila hitro nazaj z vso opremo. Najprej sva poskusila plezalne smeri. Čeprav sva pričakovala občutek umetne plezalne stene so naju te smeri vseeno presenetile. Smeri so postavljene tako, da se je pogosto potrebno zanašati na trenje na betonski steni jezu, ki pa seveda ni niti navpična. Ta betonska podlaga deluje kar malo zastrašujoče in šele po par preplezanih smereh sva se je navadila.

Po umetnih oprimkih navzgor po jezu (leva smer)
Po umetnih oprimkih navzgor po jezu (leva smer)
Začetek ferate
Začetek ferate
Za povratek na vrh jezu pa sva se odločila uporabiti ferato. Če je res tako lahka, nima smisla hoditi okoli po stezi. Pospravila sva plezalno opremo in se opremila feratno. Ferata se je izkazala za veliko bolj zahtevno, kot sva pričakovala. Razdalje med stopi so bile pogosto precej velike in če se ne želimo samo vleči navzgor po jeklenicah so nekateri detajli prav zanimivi. Najprej gremo navzgor do prve lesene razgledno-počivalne poličke. Nato nas jeklenice vodijo poševno navzgor, kjer stopamo na redke na jez pritrjene kamne. Sledijo trije kratki enojni mostički po jeklenici, pa večji spust navzdol po rebru jezu ter ponoven vzpon do druge počivalne poličke. Rahlo se spustimo navzdol in pridemo do zanimivosti: nihajne prečnice. Ta je sicer zelo enostavno narejena - više nad nami je v steno pritrjena jeklenica z vponko na koncu. To pritegnemo s pomožno vrvico, vpnemo vponko v svoj plezalni pas in varovalni komplet v vodoravno jeklenico. Tako lahko prečimo dobrih deset metrov do naslednjih stopov. Za tiste, ki bi se tega mesta lahko ustrašili so poskrbeli tudi za možnost enostavnega obhoda. Ferata se nato hitro konča na vrhu jezu. Bila je to prav zanimiva in prijetna izkušnja. Sva se pa na koncu strinjala, da je ocena ferate A/B vsekakor prenizka - najmanj stopnjo več bi ji prisodila. Res ni posebej dolga ali visoka - dobre pol ure sva potrebovala zanjo, a je bila kar naporna in nekaj plezalske izkušnje nama je prišlo kar prav. Pa še eno zanimivost ima ta ferata. Ker je sprehod po vrhu jezu priljubljena izletniška točka gledalcev z vrha ne zmanjka. Skoraj sem imel občutek, da izvajava cirkuško točko za turiste - najbrž bi lahko na koncu pobirala prostovoljne prispevke.


Začetni vzpon
Začetni vzpon
Po privijačenih kamnih po jezu
Po privijačenih kamnih po jezu

Na koncu nihajne prečnice
Na koncu nihajne prečnice
Ferata se konča na vrhu jezu
Ferata se konča na vrhu jezuKot sva zapisala na spletišču o razmerah je ta ferata vsekakor zelo zabavna popestritev postanka na parkirišču, če se že peljemo tam mimo. Res je to precej nenavadna izkušnja in vsekakor vredna preizkusa.

Po jezu Silvretta sva plezala dne 27.6.2020 Darja in France


 
FrancePrispevek objavljen: torek 30.junij 2020 -22:47
Zadnji popravek: sreda 08.julij 2020 - 22:34

Komentarji
 

***pico
34.239.176.54
205288 (114273,34539,56476)
3050 (1529,660,861)