e-Gora
Naš spletni časopis

 

Domov
Novejše
Info
Prijava

Novejši zapisi


Kazalo

tabela 1   tabela 3   tabela 4  

 

 

 

 E-Gora
Copyright ©2006 FranceS
10046

GradiškaTura
Dve ferati nad Vipavo
France
O feratah na Gradiško Turo je bilo že toliko napisanega, da sem s tem zapisom precej časa odlašal. Na koncu pa je zmagala misel, da se moram kljub vsemu oddolžiti temu področju za veliko lepih doživetij v zadnjih skoraj petdesetih letih. Hodili smo plezat v te stene, pa na daljša in krajša pohajana po naravi ter pogosto tudi po ferati na Turo. In od kar obstaja kamp Tura v Gradišču vsako leto vsaj nekaj dni preživim v njem.


Potek ferate in deli plezališča so označeni na tabli
Potek ferate in deli plezališča so označeni na tabli
V Vipavski dolini nad Vipavo je vas Gradišče, stisnjena pod skalno ostenje, ki omejuje vršno planoto Nanosa. Najbolj izrazit vrh tega ostenja je 793 m visoka Gradiška Tura. Ta vrh je zaradi lepega razgleda dobro obiskan izletniški cilj. Ostenje Gradiške Ture pa je že zelo dolgo tudi priljubljeno plezališče. V njem je več kot 250 opremljenih športnih plezalnih smeri, kar nekaj večrazstežajnih smeri in večje število alpinističnih smeri.

Nekdaj je bilo nad vasjo Gradišče precej neurejeno parkirišče, kasneje pa so tam zgradili športni center z igrišči in zelo lepim kampom, imenovanim Kamp Tura. Ta nam sedaj zelo poenostavi večdnevne aktivnosti na tem področju.

Začetek Furlanove poti
Začetek Furlanove poti
Lesena razgledna ploščad na Furlanovi poti
Lesena razgledna ploščad na Furlanovi poti
Razgleden raz na Furlanovi poti
Razgleden raz na Furlanovi poti


Leta 1969 so v tem ostenju opremili ferato in jo imenovali Furlanova pot po Fricu Furlanu, ki se je leta 1952 smrtno ponesrečil v steni Gradiške Ture. Glavni organizator gradnje te poti je bil Otmar Črnilogar, duhovnik, profesor latinščine in grščine ter predsednik planinskega društva Vipava. Pri tem mu je zelo pomagal alpinist Tone Sazonov. To je klasična ferata zmerne težavnosti, ki najbrž ne preseže ocene B. Nekdaj smo po tej ferati hodili kar brez varovanja, danes pa to že iz moralnih razlogov ne pride več v poštev. Ta ferata nam lahko zelo popestri vzpon na vrh Gradiške Ture. Izhodišče je parkirišče pred kampom Tura od koder sledimo planinski poti na Turo. Ferata se nato prične v gozdu nad skalno tvorbo imenovano Mali Oltar, preči nekaj skalovja in gre v grapo pod Stebrom, kjer nas razveseli lesena ploščad. Ta nas kar sama pritegne k počitku in razgledovanju. Sledi prečenje grape in vzpon na izrazit skalni raz, po katerem nas nato vodijo varovala v lepem razglednem plezanju. Po 145 višinskih metrih se ferata konča in vzpon na Turo lahko nadaljujemo po poti na vrh.

Vstop v Otmarjevo pot
Vstop v Otmarjevo pot
Razgledno plezanje po ploščah
Razgledno plezanje po ploščah


Otmarjeva pot nam nudi nekaj lepih detajlov
Otmarjeva pot nam nudi nekaj lepih detajlov
Z vrha Gradiške Ture je lep pogled na Vipavsko dolino
Z vrha Gradiške Ture je lep pogled na Vipavsko dolinoV letu 2019 pa so opremili še eno ferato, ki so jo imenovali Otmarjeva pot. To lahko zelo lepo povežemo s Furlanovo potjo, če na koncu te zavijemo desno navzdol in se po poti v desetih minutah spustimo približno 50 metrov. Tam nas na levi pozdravi vstop v ključni del te ferate. Po skobah se vzpnemo do rahlo previsne stene in pod njo prečimo levo. To je najbrž najzahtevnejši del te ferate in bi ga ocenili kot C. Sledi lepo plezanje pretežno po ploščah z vmesnimi hodilnimi prehodi med skalnini odseki. V zgornjem delo srečamo vpisno knjigo in ploščo s posvetilom Otmarja Črnilogarja. Kakšnih deset minut pod vrhom se ferata konča na planinski poti, po kateri se nato vzpnemo do križa na razglednem vrhu Gradiške Ture. Sestopimo lahko po poti preko vrha in desno navzdol po precej strmi poti. Ta sestop je najkrajši (slabo uro bomo potrebovali do parkirišča), a je strm in zahteva precej pazljivosti. Lahko pa se vrnemo po stezi do mesta, kjer se je ferata končala in tam zavijemo desno po poti mimo Velikega Oltarja do parkirišča, kar nam bo vzelo le nekaj več časa. Še najlepša pa je pot preko vrha na planoto Nanosa in nato levo proti razglednemu vršiču nad Vipavo, imenovanem Plaz. Od tam imamo še slabe pol ure do parkirišča, za celoten sestop pa bomo potrebovali vsaj poldrugo uro.

GPS podatki
GPS sled Furlanove in Otmarjeve potiFrance


Prispevek objavljen: torek 31.avgust 2021 -20:40
Zadnji popravek: četrtek 18.november 2021 - 17:54

Komentarji
 

***pico
34.239.176.54
205255 (114240,34539,56476)
3065 (1646,513,906)